Yleistä

Suunnittelufirmalla ladontalinja, mitääh?

Itse asiassa parikin, raakaa ladontakapasiteettia löytyy vähintään tarpeeksi. Tarjoamme apua myös tuotteiden tuotannollisuuden suunnitteluun. Ei kuulostaisi kovin uskottavalta, jos vain jakelisimme neuvoja kirjoituspöydän takaa.

Tämä on nähdäksemme myös ainoa tapa taata nopeat vasteajat asiakkaillemme. Silloinkin kun talouden pyörät pyörivät, ja sopimusvalmistajien tilauskirjat ovat täynnä.

Eikö Suomesta löydy jo tarpeeksi elektroniikan valmistajia?

Nähtävästi ei. Yritämme tehdä asiat vähän eri tavalla kuin alalla on yleensä ollut tapana. Jyrsinkone erilaisten jigien nopeaan valmistamiseen kuulostaa vielä varsin normaalilta, mutta moneltako valmistajalta löytyy ihan vastaavasti esimerkiksi omia ohjelmistonkehitysresursseja softa-apuvälineiden valmistamiseen?

Millaisia komponentteja pystytte käsittelemään?

Massavalmistuksessa palakomponentteja 0402:sta (1005 metric) ja IC-piirejä 0,4mm jalkavälistä ylöspäin. Pienemmissä määrissä myös 0201 (0603 metric) on ok. Ladontakoneen tarkkuus +-38 um (3 sigma) ei tule ihan heti vastaan.

Liittimet, BGA:t ja muut isot IC:t onnistuvat ainakin 55x55mm kokoon asti. Tray-vaihtajaan niitä mahtuu kerralla laatikkotolkulla. Vesijäähdytteisen juotosuunin lämpötilakontrolli on erittäin hyvä.

Käsittelemme säännöllisesti ilman ongelmia mm. pintaliitospolkoja, joiden pinta on ladontakoneelle liukas ja juotoksen sallittu lämpötilaikkuna naurettavan kapea. Ongelmat näiden kanssa olivat yksi syy investoida omaan tuotantokalustoon, jolloin voimme olla varmoja kulloinkin optimaalisista prosessiasetuksista.

Meillä on käytössämme myös optinen mittakone, jolla pystymme tutkimaan piirilevyjen mittatarkkuutta, tinapastan painon ja komponenttien ladonnan kohdistustarkkuutta yms.

Erityisesti alta juottuvien kotelotyyppien yhä lisääntyessä ja pienentyessä röntgen on ainoa tapa varmistua juotosten teknisestä laadusta, tarvittava kalusto on meillä suoraan käytettävissä lyhyellä varoitusajalla.

Pystyttekö latomaan epästandardeja komponentteja X?

Luultavasti kyllä.

Yksittäiskappaleissa ja protosarjoissa pinsetit on edelleen kova sana. Niin ne muutkin tekevät, mutta eivät välttämättä halua pitää meteliä siitä. Sitä paitsi meillä on apuna kamerakohdistus ja muuta jännää.

Suuremmille erille ja erityisen kummallisille komponenteille löytyy tietysti ladontakonevalmistajalta hurja määrä erikoisversioita poimintapäistä. Tässä joitakin esimerkkejä:

Kiireellisissä tapauksissa, jos muutokset ovat pieniä, tai sopivaa valmistyökalua ei vain ole saatavilla, pystymme myös itse koneistamaan poimintatyökaluja vakioaihioista. Näin levylle on saatu jo saman päivän aikana kelakaupalla osia, jotka muuten olisivat jääneet latomatta.

Pääseekö tuotantoonne tutustumaan?

Yleensä kyllä. Korkean turvaluokituksen tuotteita käsiteltäessä tiloihin ei kuitenkaan koskaan päästetä ulkopuolisia.

Takaisin alkuun

Ladonta-aihio

Hups, kohdistuspisteet unohtuivat, mitäs nyt?

Koneille on mahdollista opettaa kohdistusmerkiksi muukin uniikki piirre levyltä, esim. tietty padikuvio.

Tämä pitää tehdä erikseen pastan painoon, ladontaan, levyn ala- ja ylänurkalle, ja kaksipuolisen levyn tapauksessa vielä tuplana, joten hetki siinä menee. Epäsymmetrisissä muodoissa ei välttämättä ole aivan yksiselitteistä, mikä on keskellä, joten kohdistusta voi joutua vielä lopuksi hiukan hakemaan.

Hups, levy ei olekaan paneelissa, pystyttekö silti latomaan?

Riippuu. Jos kyseessä on protoerä, niin luultavasti onnistuu pienillä lisätöillä ja askartelulla. Lisäksi ks. yllä.

Onko juotteenestopinnoitteen (jep) värillä merkitystä?

Määritä väriksi vihreä, jos se vain on mahdollista. Jos levyjen käyttösovellus vaatii muun värin, niin sitten se.

Erityisesti valkoisen värin yhteydessä varmista että maskin avaus kohdistuspisteiden ympärillä on riittävän suuri (millin luokkaa), muuten pieneksi jäävä kontrasti täplän ja ympäristön välillä voi aiheuttaa ongelmia.

(Yleensä värillä ei ole suurempaa merkitystä, mutta joskus kommelluksia sattuu. Kerran meille tuli punaisella maskivärillä painettuja levyjä, joissa raamien tyhjät alueet oli sattumalta täytetty samoilla 1,0 mm kuparitäplillä, kuin kohdistukseen käytetään. Ko. punainen väri osoittautui kohdistuskameroiden käyttämällä aallonpituudella täysin läpinäkyväksi, jolloin oikeiden kohdistuspisteiden erottaminen joukosta esim. kirkkausarvojen perusteella oli täysin mahdotonta. Ongelma ratkesi vasta tussaamalla lähimmät valetäplät piiloon hakualueelta. Seuraavan erän levyt tilattiin toisenvärisinä, jolloin ongelma poistui kuparikerroksiin koskematta.)

Takaisin alkuun

Pasta

Mistä stensiili, tilaammeko, tilaatteko?

Mielellämme tilaamme stensiilin itse, näin todennäköisyys että jotain hassua sattuu on kaikkein pienin.

Jos asiakas välttämättä haluaa tilata stensiilin, niin kiinnitys, asemointi, paksuus ja avausten koko on oltava kunnossa. Katso tarkemmin pastakerrosten suunnittelusta.

Valmiiksi kehystetty stensiili, sopiiko?

Suoraan käy DEK:n kehyksellä 29" x 29". Aukotuksen asemointi saattaa poiketa normaalisti käyttämästämme. Se on kyllä säädettävissä, mutta kestää hetken.

Meillä on myös jonkinlainen yleisadapteri, jolla muunkin kokoiset pienemmät kehykset saattavat sopia, ehkä.

Stensiilin kehys, sopiiko muualla käytetty irtostensiili?

Vaihtokehyksissä on uskomaton määrä eri variaatioita, jopa yhden valmistajan tuotevalikoiman sisällä. Noin 10% todennäköisyydellä sopii.

Jos kyse on vain parista kiireellisestä aihiosta, jotka eivät sisällä mitään mahdottoman tiheitä komponentteja, voimme periaatteessa kohdistaa ja painaa pastan myös käsin. Mutta mielummin uusi stensiili.

Takaisin alkuun